SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Själevads Idrottsklubb
Fotboll
Själevads IK damlag - Historik

Själevads IK damlag startades upp 1977.

 

Under slutet av 80-talet och inledningsvis under början av 90-talet tampades man om att vara kommunens bästa damlag på division 2-nivå främst med Sidensjö IK som dessförinnan hade spelat högre upp. Andra då framgångsrika föreningar på damsidan i landskapet var främst Bollsta IK och Remsle UIF.

 

1992 tog laget klivet upp i dåvarande Norrettan som var landets näst högsta serie. Sejouren blev dock endast ettårig och därefter följde sju raka säsonger i division 2 med stabila resultat, bl a en serieseger 1995 där man dock föll i påföljande kval upp till Norrettan. Under dessa år framstod man dock alltmer som det främsta laget i kommunen och de bästa spelarna på orten sökte sig till laget.

 

Inför säsongen 1999 tog föreningen ett ordentligt framtidsgrepp där man fastslog att laget skulle göra ett rejält försök att klättra i seriesystemet. Man handplockade den då blott 25-årige tränaren Tommie Andersson som sågs som ett stort tränarnamn för framtiden. Vidare plockade man hem målvaktsprofilen Magdalena Åstrand från Umeå IK (då i Damallsvenskan) samt att man också lyckades knyta upp meriterade Sanna Frostevall (som bl a då hade gjort en säsong i Umeå IK). Man värvade också de bästa spelarna från lokalföreningar i övrigt, hade redan alla övriga, och satte upp som mål att vinna division 2 innevarande säsong.

 

Så lyckades och år 2000 gjorde man comeback i Norrettan. Redan detta första år visade man framfötterna och slutade på en hedrande tredjeplats. Året därpå, 2001, delade man seriesegern med Alvik men där Alvik avancerade till Damallsvenskan på bättre målskillnad.

 

2002 blev något av ett "mellanår" och laget slutade på en femteplats i Norrettan för att 2003 äntligen klara det bragdartade klivet upp i Damallsvenskan efter en poängmarginal till tabelltvåorna Umeå Södra FF på hela 14 poäng!

 

Tommie Andersson tränade laget t.om säsongen 2002 medan det 2003 var Magnus Bild och Tomas Wågström som axlade tränarrollerna och Andersson hade en sportchefsroll i föreningen.

 

Som nykomlingar i Damallsvenskan 2004 värvade man den oprövade brasilianskan Marina som mittback vilket visade sig mycket lyckat. Marina bildade tillsammans med lagkaptenen Sanna Frostevall ett av seriens bästa mittlås och trots att man var starkt nederlagstippade lyckades man säkra ett nytt kontrakt. Andersson var nu tillbaka som huvudtränare tillsammans med Janne Wiklund.

 

Det andra allsvenska året, 2005, var också ytterst nära att bli lyckosamt men man fick se sig degraderade med tre poäng för lite i en tight bottenstrid och nederlaget "kostade" föreningen och laget massor. Flera av de rutinerade spelarna var slutkörda och avbröt sin satsning medan några blev värvade av andra föreningar i Damallsvenskan. Ny tränare var Yngve Persson tillsammans med ovan nämnda Wiklund.

 

2006 var man så pass barskrapade på slagkraftigt spelarmaterial och lite slutkörda rent allmänt att man direkt föll ur Norrettan. Tränare var Tomas Wågström som assisterades av Mattias Andersson.

 

2007 spelade man division 2 Södra Norrland och hade repat mod på nytt. Säsongen slutade med en serieseger men man föll i därpå följande kvalspel tillbaka till Norrettan. Tränare var fortsatt Tomas Wågström.

 

2008 blev man trea i division 2 Norra Norrland. Tränare var Lennart Boström som assisterades av Håkan Wikberg.

 

2009 vann man division 2 Norra Norrland på nytt men föll återigen i det påföljande kvalspelet. Ny tränare var Robert Bergström som assisterades av Johnny Dahlbäck och Jennie Dahlberg.

 

2010 var det så äntligen dags för både ännu en serieseger och nu också ett lyckat kvalspel. Tillbaka som tränare var nu Tommie Andersson som assisterades av Magdalena Åstrand. Comebackspel av såväl Sanna Frostevall som Malin Hörnqvist bidrog stort till seriesegern.

 

2011 gjorde man comeback i Norrettan och ny tränare i Richard Aarseth som assisterades av Peter Nordenberg. Laget fick dock klara sig utan bl a Frostevall och Hörnqvist och man blev för tunna. En tiondeplats i tolvlagsserien innebar degradering.

 

2012 blev man tvåa i Division 2 Norra Norrland och efter avslutad säsong förändrades seriepyramiden inom Svensk Damfotboll vilket renderade i en plats i nya Divison 1 Norrland. Tränare var Joakim Persson som assisterades av Håkan Nygren och Mikael Berglund.

 

2013 i den nya Division 1-serien hamnade man på en slutlig delad tredjeplats. Tränare var då återigen Tommie Andersson som assisterades av Tobias Ålander.

 

2014 genomgick laget en kännbar generationsväxling där för många rutinerade klev av eller gjorde ett uppehåll och man kunde inte hävda sig i en allt bättre division 1-serie vilket renderade i en nedflyttning till Division 2. Fortsatt tränare var Tommie Andersson som assisterades av Sanna Frostevall och Magdalena Åstrand.

 

2015 spelade laget i Division 2 Norra Norrland Syd med ett tydligt mål att direkt ta sig tillbaka till division 1-nivå. Truppen hölls i princip intakt jämfört med 2014 och tränarstaben likaså där Tommie Andersson och Magdalena Åstrand axlade tränarrollerna. Säsongen blev framgångsrik på alla sätt med dubbla DM-guld, serieseger och därmed serieavancemang åter till ettan.

 

2016 väntar således seriespel en nivå upp där konkurrensen hårdnar men vi ska sälja oss dyrt! Att återigen etablera laget på denna nivå är grundmålsättningen.

Åttonde plats i årets Division 1-tabell
Tommie Andersson och Magdalena Åstrand axlade återigen tränarrollerna.


2017
Björn Moström ny huvudtränare med ett sedan tidigare bekant namn i föreningen, nämligen Joakim (Jocke) Persson.
Ny målvaktstränare blir Jens Carlström.

Div1-laget slutar på en 7:e plats.


2018

Björn Moströms andra år som huvudtränare och laget vinner DM Guld samt hamnar på en 5:e plats i div1. Målvaktstränare Jens Carlström

 

2019

Björn Moströms tredje år som huvudtränare, ny assisternande tränare Magnus Norberg, målvaktstränare Jens Carlström. Skadade spelaren Amanda Norberg coachar div 3 laget till en välförtjänt serieseger och går upp i div 2.

Div 1-laget hamnar på en 3:e plats i div1.

 

2020
Björn Moström gör sin fjärde säsong som huvudtränare. Magnus Norberg är assisterande, målvaktstränare Jens Carlström. Covid 19 gör så att det bara blir en enkelserie detta år. Laget slutar på en 6:e plats i div1.

Thomas Gavelin (Ny från Arnäs) coachar div 2 laget som hamnar på en 2:a plats efter suveränen Umeå IK.

Laget vinner i år DM Guldet.

 

2021

Peter Olsson tar över som huvudtränare i Själevads IK. Olsson är ett känt namn i fotbollskretsar och var bland annat med på resan för Tyresö damer i Champions League bland annat tillsammans med Tony Gustavsson. 

 

Med Peter får vi en spännande lösning som tar vid i det jobb som är nedlagt de senaste säsongerna. Peter har också jobbat mycket med talangutveckling och spelarutbildning vilket passar in perfekt i den fas vi är nu i distriktet med många lovande tjejer, kommenterar Själevads ordförande Andreas Olsson.

 

Med sig vid sin sida kommer även Tobias Göransson finnas. Tobias är därmed alltså tillbaka i klubben efter ett par säsonger. Målvaktstränare Jens Carlström

 

Div1-laget slutade på en 6:e-plats efter en väldigt stark höstsäsong.

 

Magnus Norberg tar tillsammans med Thomas Gavelin över Själevads div 2 lag som i år drivs som en egen träningstrupp. Laget slutar trea i div 2.
Caroline Forsberg kommer in som tränare för div 2 i slutet av säsongen.

 

2022

to be continued... :)

 

 
 
SPONSORER