Hög moral i kampseger mot Spöland Vännäs!
2015-05-28 21:53
Veronica Lundholm (t.h) stod för två av målen i kvällens seger. Foto: Simon Öhman Jönsson (www.pixeleraproduktion.se)
Själevad stod för en mycket stark arbetsinsats och visade hög moral när man tog sin femte raka seger efter 0-3 (0-2) mot Spöland Vännäs IF på bortaplan. Segern innebär fortsatt serieledning och imponerande 28-1 efter fem genomförda omgångar. I nästa omgång väntar en ren seriefinal när Umeå IK FF 2 gästar Själevads IP.

Själevad har mött Spöland Vännäs tre år på raken i seriespel och gårdagens insats får sägas vara den bästa bortainsatsen mot detta Västerbottensgäng. Tidigare har man förvisso alltid lyckats vinna men aldrig kommit upp i någon högre spelstandard. Igår rivstartade man formligen och tryckte tillbaka Spöland Vännäs ordentligt under de första tio minuterna. Anna Söderlund, för dagen i anfallet, rann igenom redan i matchens första anfall men avslutet strax utanför. I nästa sekvens nådde bollen Josefin Larsson som sköt bra men en lika bra räddning av Mikaela Jakobsson i målet.

Redan där hade matchen fått en prägel av ett fysiskt spel både på och över gränsen för vad som kan tillåtas på en fotbollsplan men domaren valde att hellre fria än fälla vilket förvisso då är upp till båda lag att utnyttja men det beror ju också på vilken typ av spel man som lag ämnar spela. Själevads spel blev helt klart lidande av mänskliga ryggsäckar, rent farliga glidtacklingar och smärre överfall i var och varannan sekvens. Ynka två varningar utdelades under matchen, båda till Spöland Vännäs spelare vilket var i stark underkant sett till vilka situationer som inte renderade i varningar.
- Vi stod upp mot det fysiska spelet och tappade aldrig humöret utan anpassade oss helt enkelt efter förutsättningarna, krigade föredömligt och visade både hög moral som tålamod, berömmer SIK-tränaren Tommie Andersson.

Nästa målchans stod Elin Sahlin för när hon löpte igenom i djupled, försökte runda Jakobsson, men fick bollen för långt ifrån sig. Josefin Larsson fick nästa läge efter en lyckad hörnvariant men där hennes avslut återigen räddades av Jakobsson. Även Veronica Lundholm och Anna Söderlund testade Jakobsson utan att få utdelning innan Spöland Vännäs kunde skapa sin första målchans efter halvtimmen spelad när vindsnabba Moa Sjöström sånär fick utdelning. Annelie Sjöroos i Själevadsmålet bra med, rusade ut och kunde avvärja/blockera avslutsförsöket.

Istället blev det Natalie Persson som spräckte kvällens målnolla i den 35:e minuten när hennes distansskott dalade in högt upp mot vänster kryss efter att Elin Sahlin grävt fram bollen i tilltrasslad situation utanför straffområdet.

Spöland Vännäs och återigen Moa Sjöström hotade för en kvittering i den 38:e minuten men återigen kom Sjöroos i målet ut bra och Sjöströms skottvinkel försvann.

Skytteligaledaren Josefin Larsson kunde därefter ha utökat Själevadsledningen men hennes lobbskott i hög fart avvärjdes av Jakobsson i målet, på returen sköt Larsson förbi Jakobsson men en försvarare kunde avvärja både en och två gånger när Själevad pepprade avslut i efterföljande sekvens.

Det blev istället Veronica Lundholm som, precis innan paus, kunde utöka Själevadsledningen efter fint förarbete av Elin Sahlin som trampade runt längs vänsterkanten och vars inspel/inlägg stöttes in från nära håll av Lundholm.

I den andra halvleken bestod matchbilden med många, många närkamper och ett smärre krig ute på banan. Antalet vassa målchanser var få där båda lagen blandade och gav gällande den rätta spetsen i dessa. En frispark från Spöland Vännäs Therese Arnqvist prickade ovankanten av ribban efter 55 spelade minuter och därefter inget vassare att rapportera om fram tills i den 67:e när Moa Sjöström stod för en fin solorajd men där kombinationen bra styrning och målvaktsspel i Själevad tvingade Sjöström till avslut i obalans och avslutet utanför.

Själevad kunde således freda målet och även sätta ett tredje mål i den 83:e minuten när inhoppande Mathilda Byströms instick friställde Veronica Lundholm som behärskat satte sitt andra och lagets tredje mål.

På matchens sista spark var det sedan nära ytterligare ett Själevadsmål när inhoppande Angelika Östberg direktsköt på hörna från Anna Söderlund men där avslutet prickade ovankanten av ribban.

Helt klart en seger grundad i en gedigen arbetsinsats över hela linjen och där ingen spelare föll ur ramen. Laget måste sägas vara otroligt svårforcerade med endast ett insläppt mål på 450 spelade matchminuter och med många potentiella målskyttar i sina led. En match där typiska bollvinnare såsom Anna Söderlund, Johanna Engwall och Elin Sahlin spelade avgörande roller men där samtliga alltså anpassade sig utmärkt till den matchbild som det kom att bli. Veronica Lundholms målskytte ska också framhållas.

Nu väntar en ren seriefinal i nästa omgång när Själevad tar emot Umeå IK FF 2 på Själevads IP nästa torsdag. En match som alltså innebär premiär på naturgräs och där det torde bli en ordentligt jämn tillställning med ett förväntat mycket starkt motstånd.

Spöland Vännäs IF - Själevads IK 0 - 3 (0-2)
Målen: 0-1 (35) Natalie Persson (Elin Sahlin), 0-2 (45) Veronica Lundholm (Elin Sahlin), 0-3 (83) Veronica Lundholm (Mathilda Byström)

Avslut mot mål: 2-16 (1-10)
Avslut utanför: 1-8 (0-4)
Hörnor: 0-6 (0-3)