Division 1-kontraktet säkrades mot Krokom Dvärsätt!
2016-09-05 09:53
Natalie Persson återigen en bärande pelare i hemmalaget som i lördags vann och därmed säkrade föreningens Division 1-kontrakt! Foto: Per Ågren, MediaBild
Själevad hade i lördags chansen att helt säkra sitt fortsatta Division 1-kontrakt och denna chans tog man! Detta efter en uddamålsseger mot starkt nedflyttningshotade Krokom Dvärsätt. Man stod för en klart godkänd insats och vinsten kändes välförtjänt om än bara med uddamålet efter resultatet 2-1 (1-0).

Matchen inleddes ganska jämnt med någon halvchans åt båda håll utan den rätta spetsen. Den första hetare målchansen kom i 12:e minuten när planens gigant, Natalie Persson, fick fin träff utanför straffområdet men där kompetenta målvakten i K/D, Heike Lippertz vackert räddade. Efterhand en liten övervikt av bollinnehav till hemmalaget och det blev också till slut målgivande i minut 34. Ett klapp-klapp-anfall som inleddes via Ida Sjöströms fötter som slog en väl avvägd stickare till djupledslöpande Natalie Persson som i sin tur spelade in bollen hårt från vänstersidan där bollen nådde helt fristående Fadhuwa Zahir på bakre stolpen och ledningen ett faktum.

Nära kvittering i minut 41 efter en distanslyra som höll på att lura Annelie Sjöroos i hemmakassen. Med ribbans och turens hjälp kunde Sjöroos ändå till slut fånga bollen. Ytterligare en målchans till gästerna när Johanna Westberg i K/D-anfallet kom fri på stopptid men överilade sig och avslutet utanför.

Andra halvlek var bara ett par minuter gammal när Själevad sånär utökade sin ledning efter ett lyckat anfall från vänsterkanten. Josefine Engwall Ward vände och vred ute på kanten och lyfte in bollen bra mot främre ytan där Fadhuwa Zahir försökte nicka in bollen men nicken strax utanför stolpen. Zahir även inblandad i nästa målchans värd namnet. Ett inlägg, denna gång från högerkanten, försökte Zahir språngnicka in och det var inte alls långt borta den här gången heller.

En misslyckad bakåtpassning i Själevadsleden gav gästerna nästa målchans men återigen hade Westberg i K/D-anfallet lite för bråttom och sköt stressat utanför. Matchen i detta skede ändå med en allt större kontroll från hemmalaget och kvittering i det läget hade inte varit rättvisande. Nästa chans på mål kom från Natalie Persson som drog på ännu ett tungt skott men som även denna gång räddades rappt till hörna av Lippertz i K/D-kassen. På den efterföljande hörnan i minut 74 var det dock Persson som drog längsta strået och nickade distinkt och klockrent in den väl avvägda hörnan från Engwall Ward

Gästerna kunde precis innan slutsignalen tröstmåla efter att Mackenzie Rice Semerad utan press fick avlossa ett skott i höjd med straffområdet som Sjöroos inte nådde. Ingen fara på taket emellertid och segern aldrig på riktigt hotad.

Natalie Persson på hemmalagets innermittfält matchens klart mest lysande stjärna och Persson har onekligen stått för en stark säsong där hon fått spela på flera olika positioner. Nyttig anfallsduo idag med Hanna Strandberg och Fadhuwa Zahir som båda är skickliga bollmottagare och kan ge lugn i anfallsspelet, laget hinner flytta upp, samt att båda skapar målchanser, läser spelet bra. Laget kollektiva defensiv höjde sig efter lite darriga första 20 minuter och i andra bara några enstaka egna misstag i passnings- eller positionsspelet. En eloge också till Josefine Engwall Ward som kort innan match blev positionsändrad till innermittfältet, en position hon inte haft på ganska många år men hon visade ett härligt laghjärta, vann många närkamper och spred lugn via sin goda bollbehandling och passningsteknik. Ett par stabila räddningar från Sjöroos i målet när matchen stod och vägde lite grann också bidragande till dagens seger och det säkrade kontraktet!

Nu återstår endast fyra omgångar av årets seriespel och Själevad kan sluta oroa sig för att lagen nedanför strecket ska nå ikapp och förbi. Kontraktet är säkrat och säsongens primära mål därmed infriat av laget som fått hantera och anpassa sig till så många tuffa skador och på andra sätt, avbräck. En enorm eloge till samtliga!

Man kan nu lägga undan poängpressen och slutföra säsongen med chansen att istället klättra ytterligare något hack uppåt i tabellen och detta med start nu på lördag när tabellsexorna Notvikens IK tar emot uppe i Luleå. Luleålaget har en mer poäng än Själevad inför matchen och har inte kunnat infria de högt ställda förväntningar som fanns både inom och utom laget inför säsongen. I våras blev det delad poäng (2-2) när lagen möttes på Skyttis efter att lagen haft varsin halvlek av spelövertag.

Därefter återstår ännu en bortamatch vs tabelltvåorna Team TG (Umeå, nästa söndag) samt hemmamatch söndagen därpå mot formstarka Storfors AIK som jagar Själevad från sin åttondeplats. Serien avrundas söndag 2 oktober på bortaplan mot IFK Åkullsjön.

Noterbart från helgens övriga resultat är att Alvik överraskande knep en pinne på bortaplan mot Timrå (3-3) samt att BiK SK storvann på bortaplan mot bottenkollegan Åkullsjön (0-5). Denna seger gav BiK bäst utgångsläge av de tre nuvarande på nedflyttningsplats och man är "bara" sju poäng bakom Alvik precis ovanför strecket med 12 poäng kvar att spela om så hoppet lever för våra distrikskollegor. Just BiK och Alvik möts för övrigt nere i Härnösand lördag 24 september.

Själevads IK - Krokom Dvärsätt IF 2 - 1 (1-0)
Målen: 1-0 (34) Fadhuwa Zahir (Natalie Persson), 2-0 (74) Natalie Persson (Josefine Engwall Ward)

Varning: Josefine Engwall Ward, Själevads IK

Avslut på mål: 8-6 (5-3)
Avslut utanför: 5-5 (4-3)
Hörnor: 2-1 (0-1)