Tomgång mot Mariehem SK!
2016-08-29 10:06
Platt fall för Själevad i lördags i förlustmatchen mot Mariehem SK. Foto: Per Ågren, MediaBild
Det rådde stormvindar inför och under lördagens fotbollsmatch i damettan uppe i Umeå mellan tabellfemmorna Mariehem SK och gästande tabellsjuorna Själevads IK. Mariehem inledde med medvind och hade med sig 2-0 i halvtid. Detta blev även slutresultatet i en match där Själevad gick på tomgång och inte stod att känna igen. Mariehem säkrade därmed definitivt sitt Division 1-kontrakt medan Själevad skulle behöva några ytterligare poäng för att kunna vara helt lugna.

Matchen som på förhand kändes öppen och förväntat jämn blev egentligen aldrig någon sevärd historia. Hemmalaget Mariehem var minst dåliga och var närmare en större seger än vad Själevad var att ens göra mål denna eftermiddag. Laget gick både som individer och kollektiv på uppskattningsvis 20% av förmågan och fick aldrig ordning på sina saker. Årets bottennapp helt klart och en normal dag hade matchen förmodligen inte gått förlorad på ett sånt sätt som fallet blev den här gången.

Den första halvleken blev Mariehems mer och mer ju längre halvleken led och Själevad hade problem att kunna lyfta upp sitt spel. Ledningen emellertid en gåva där en misslyckad rensning i SIK-försvaret gav målskytten Sara Brandén öppet läge mitt i slottet och pricksköt sitt lag till ledning. Därefter kom Fadhuwa Zahirs ena målchans där hon och Ida Sjöström kombinerade fint och där Zahir vek runt sin försvarare och sköt ett tungt skott strax utanför straffområdet. En sådär två decimeter lägre och kvitteringen hade varit ett faktum då hemmalagets målvakt inte hade haft en chans.

Istället behöll Mariehem sitt initiativ och tryckte tillbaka Själevad. Annelie Sjöroos i SIK-kassen fick jobba hårt och stod framför allt för en fin räddning efter en trippelhörna från Mariehem som till slut renderade i ett farligt avslut som Sjöroos kunde tippa till en ny, resultatlös hörna.

Känslan var att kunde vi bara rida ut den första halvlekens storm i dubbel bemärkelse och "bara" ligga under med uddamålet så fanns ännu chansen till att nå ikapp och förbi i den andra halvleken. Dessvärre kom ytterligare ett Mariehemsmål på övertid där kvicka Moa Sjöström nådde först på en djupledsboll i duell mot Sjöroos i SIK-målet. Sjöströms petning förbi Sjöroos rullade retfullt in vid den enda stolpen där Gabrielle Wågström såg ut att hinna upp den men icke en dag som denna där vinden som sagt också gjorde sitt till för bollens hastighet.

I andra halvlek försökte och försökte Själevad att etablera ett tryck mot Mariehem men vi kunde ändå tidigt konstatera att någon större forcering skulle inte laget klara av denna dag. Spelet i denna halvlek i alla fall hyfsat jämnt men fortsatt hafsigt från båda lag men där antalet klara målchanser ändå gick till Mariehem som dock oftast sköt utanför målet vid dessa och annars kunde Sjöroos rädda. Fadhuwa Zahir fick i minut 66 ännu ett jätteläge till mål efter ett fint inlägg från Angelika Östberg men Zahirs nick fick ingen kraft och inga problem för Lisa Brandén i MSK-kassen.

Nä, lördagen var verkligen ingen bra dag för fotboll. Den blåst som rådde flyttade både bollen och målburarna på MSK Arena och det spelmässiga i denna match lyste med sin frånvaro. Mängder av felpass från båda lagen och förlupna bollar till inkast och/eller andra spelavbrott. Mariehems för dagen något bättre kollektiv kunde ändå skörda vissa frukter och stå för såväl matchens enda två mål som det i övrigt som kunde klassas som spel och riktigt heta målchanser. Själevad hade bara två riktiga lägen, båda signerade Fahuwa Zahir men inte heller hon hade siktet rätt inställt och laget blev därför idag nollade. Lägg därtill tidig fotskada på lagkaptenen Gabrielle Wågström, som dock kunde bita ihop och fullfölja matchen samt en tidig lårskada på nyttiga anfallaren Josefine Engwall Ward som tvingades kliva av tidigt i andra. Den bänk som såg ut att bli mer namnkunnig än tidigare i höst decimerades på matchdagen med sjukdomsåterbud från Johanna Engwall och istället startade 14-åriga Tilde Andrén samt återigen rockad på Natalie Persson som fick kliva in på innermittfältet. Som ersättare endast två på senaste tiden sjukdomsdrabbade och i dagsläget ringa fotbollstränade duon Alma Gustavsson och Beatrice Lopez samt gästspelaren Mariyam Mirfath som har mer att bevisa i träning innan matchspel i ettan blir aktuellt. Både Gustavsson och Lopez byttes i alla fall in där Gustavsson kunde oroa via några kvicka djupledslöpningar men utan att det idag ledde till några farligheter.

En match som vi såklart helst bara drar ett fett streck över och istället laddar om inför den oerhört viktiga hemmamatchen på lördag mot Krokom Dvärsätt IF. Förhoppningsvis får vi i denna vecka tillbaka 3-4 spelare som missade matchen mot Mariehem och kan de tillsammans med övriga även träna bra under veckan så blir givetvis laget starkare. Vinst på lördag skulle innebära ett säkrat kontrakt och mer motivation än så finns knappast!

Svårt med individuell kritik efter en sådan här typ av insats och vi nöjer oss med att konstatera att inte en enda spelare stod för en normalstark insats och det uttryckte även spelarna själva direkt efter matchen.

Mariehem SK - Själevads IK 2 - 0 (2-0)
Målen: 1-0 (20) Sara Brandén, 2-0 (45+1) Moa Sjöström

Avslut mot mål: 6-6 (4-2)
Avslut utanför: 12-2 (6-1)
Hörnor: 8-2 (5-0)