Själevad skakade serieledarna!
2016-08-01 10:00
Natalie Persson återigen starkt tongivande i Själevadslägret. Foto: Sören Häggkvist, ÖA
I hela den första halvleken var det en hel del kattens lek med råttan och skickliga serieledarna Assi IF hade ett bastant grepp om händelserna på Själevads IP denna soliga söndagseftermiddag. Laget hade också ledningen med 0-2 i halvtid och inte mycket talade för att Själevad skulle kunna vända på steken. Efter en makalöst stark andra halvlek från hemmalaget kunde det dock ha blivit minst en poäng för Själevad men ödet ville annat och Assi tog hem segern med 1 - 3 (0-2).

Att Assi skulle vinna även på bortaplan mot Själevad trodde nog alla - utom vi inom Själevads IK damlag. Vi satte upp en gameplan som hängde helt och hållet på huruvida spelarna skulle ORKA fullfölja i 90 minuter. Vi backade inte hem utan försökte möta upp Assi relativt högt upp i banan. Den första halvleken fick vi jaga enormt mycket, vilket vi gjorde bra, men dessvärre gjorde ändå Assi två mål under matchens första tjugo minuter. 0-1 kom i minut 5 efter ett distinkt inspel mot bakre stolpen där terminatorn Johanna Andersson fyllt på i vanlig ordning från sin ytterbacksplats och hon stötte in ledningsmålet utan chans för Annelie Sjöroos i hemmamålet.

I matchens 13:e minut kom så Själevads första riktiga målchans. Detta efter att Josefine Engwall Wards utsökta frispark skapat oreda i Assi-boxen och där Ida Sjöström fick avslutsläget. Hennes träff dock inte ypperlig och amerikanska Christina Dineson i Assimålet kunde rädda. En ren träff där och 1-1 hade varit ett faktum.

Istället utökade Assi sin ledning efter ett längre tryck mot SIK-kassen och där ett inlägg inte rensades ordentligt vilket renderade i en andravåg från Assi och sedermera en nickskarv i båge över Sjöroos och hemmaspelarna nära det egna målet. Sist på bollen Moa Öhman i Assi.

Därefter fortsatt dominans från Assi som testade ett par tunga distansskott som dock gick tätt över eller tätt utanför. Halvlekens sista chans till Själevad när kvicka Alma Gustavsson löpte sig ren på kanten men avslutet utanför mål.

Under pausvilan deklarerade mittfältsmotorn Johanna Engwall att hennes ork var slut och hon insjuknade även efter matchen. Ytterligare korrigeringar i hemmalaget således nödvändigt och Gabrielle Wågström byttes in som mittback, Hanna Strandberg ut som högerback och Natalie Persson upp på innermittfältet.

Korrigeringen föll väl ut och under stora delar av den andra halvleken var det faktiskt hemmalaget som skapade chanser och som skakade Assi en hel del. Runt minut 50 kom Alma Gustavsson runt sin ytterback och skulle skjuta när en glidtackling drog omkull henne och skottet mer en fösning utanför målet. Solklar straff tyckte nog alla - utom huvuddomaren som blandade och gav överlag. Ingen chans till reducering på det viset således och får man inte en sådan sak med sig krävs såklart ännu mer för att rubba seriens bästa lag.

Assi hade en vass chans till att utöka sin ledning i 57:e minuten efter ett vasst inlägg och direktvolley men avslutet strax över. I minut 65 ytterligare ett Assi-läge men då svarade Sjöroos i målet för en vass parad. Förlösande bara tre minuter därpå när Mathilda Byström i hemmalaget fick lite yta och tid efter fin framspelning av Josefine Engwall Ward och Byströms distansskott satt otagbart uppe i vänster kryss.

Målet gav ny energi åt hemmalaget och man slet kopiöst och skapade även flera fina kvitteringschanser. En trio heta lägen mellan 70-72:a minuten - först Alma Gustavssons avslut i stolpen, returen som Ida Sjöström dunkade på ett försvarsben och sedan Hanna Strandbergs nick efter en vänsterhörna från Mathilda Byström.

I detta skede av matchen var det Assi som fick jobba med kontringar och man var nära utdelning i den 77:e minuten men avslutet utanför. Fem minuter från stopptid stängde man tyvärr matchen efter att Fernanda da Silva dunkat ett avslut, visserligen mitt i målet, men ändå så rappt och hårt att en felplacerad Sjöroos inte hann reagera.

Själevad krigade vidare och fortsatte att skapa målchanser även om uppförsbacken blev ännu brantare. Ytterligare en straffsituation efter hands i Assis straffområde friades från domaren, Alma Gustavssons friläge räddades till hörna av Dineson och på den fint slagna hörnan av inbytta Tilde Andrén var det nära en reducering både en och två gånger.

En fantastiskt stark andra halvlek kunde, eller borde, således ha givit åtminstone en poäng. Utan att veta så har vi svårt att tro att Assi släppt till så många målchanser som vi lyckades skapa i den andra halvleken i sina tidigare matcher. Vi spelar som redan är känt med ett icke samspelt lag där ett par inte har tillräcklig träningsbakgrund, erfarenhet med sig men där laget som helhet säljer sig otroligt dyrt och ska ha stort beröm.

Extra tongivande i dagens hemmalag var Natalie Persson som dominerade mittfältet i den andra halvleken tillsammans med Elin Sahlin. Hela försvaret med nämnda Persson (i den första), Hanna och Erika Strandberg, inbytta Gabrielle Wågström och Angelika Östberg överlag starka i såväl positions- som duellspel. Alma Gustavsson ett hot i offensiven och Josefine Engwall Ward smart i bollhållande och värderande på sin lite släpande forwardsroll. Kanternas Ida Sjöström och Mathilda Byström har nog aldrig löpt så mycket och framför allt Ida Sjöström hjälpte till på ett härligt sätt i försvarsspelet och klev aldrig undan i närkampsspelet. Tänk att hon ifjol spelade överlag ungdomsfotboll!

Inhoppande Gabrielle Wågström visade fina prov på härliga uppspel och är nu inne i seriespelet igen efter sitt långa skadeuppehåll.

Johanna Engwall fick tyvärr sin tredje varning i denna match och får inte spela mot Alvik nästa helg. Hon utgick i halvtid som nämndes ovan och har insjuknat efter matchen men lär vara enormt laddad inför omgång 14 (borta vs Morön) då hon kan vara tillbaka i spel igen.

Assi då? Ja, ett komplett lag som visar en härlig bredd i hur man anfaller och i vilket flyt ett spel kan innebära när samtliga pjäser behärskar såväl tempo, bollbehandling som besitter spelförståelse. De vinner dagens match rättvist men det var oerhört nära att Själevad ändå kunde knipa en poäng.

Själevads IK - Assi IF 1 - 3 (0-2)
Målen: 0-1 (5) Johanna Andersson, 0-2 (18) Moa Öhman, 1-2 (68) Mathilda Byström (Josefine Engwall Ward), 1-3 (85) Fernanda da Silva

Varningar: Johanna Engwall (SIK), Fernanda da Silva (AIF)

Avslut mot mål: 7-6 (2-2)
Avslut utanför: 2-12 (1-6)
Hörnor: 4-3 (0-3)