Stark första halvlek räckte mot Mariehem!
2016-05-23 09:58
Anna Söderlund dominant på mittfältet i den starka vinsten mot Mariehem i lördags. Foto: Per Ågren, MediaBild
Själevad stod för sin hittills bäst genomförda match i seriespelet i lördagens hemmamöte vs Mariehem SK från Umeå. En mycket stark första halvlek innebar en tvåmålsledning i paus och även om Mariehem reducerade i den andra så kunde Själevad hålla undan och ta sin tredje raka seger i seriespelet. Slutresultatet skrevs till 2-1 (2-0).

I likhet med när båda dessa lag träningsmatchade under mars månad så stod Själevad för en mycket bra genomförd första halvlek där man tryckte tillbaka Mariehem som inte tilläts få ordning på sitt eget anfallsspel och bara noterades för ett enda avslut mot mål (inga avslut utanför) de första 45 minuterna. Själevad hade desto fler (6 på mål+4 utanför) och borde i ärlighetens namn ha haft en större ledning än med de två mål som halvleken innebar. På matchens första 20 minuter hade Själevad inte mindre än fem vassa målchanser som brändes/räddades av en duktig Mariehemskeeper i Lisa Brandén. Målnollan spräcktes äntligen i minut 26 när vikarierande klockrena mittbacken Hanna Strandberg målnickade en fint slagen frispark från Josefine Engwall Ward

Därefter dubbla fina lägen utan utdelning för Veronica Lundholm som under hela matchen tog sig fram med ackuratess på sin vänsterkant och skapade massor. Lundholm skulle ändå få bli målgörare även i denna match men på ett lite märkligt sätt! Ett par minuter före halvtidsvilan fick en Mariehemsförsvarare bollen utrullad från målvakt men misslyckades i första touchen och när Lundholm satte press försökte försvararen rensa iväg bollen där dock Lundholms motlägg blockerade och bollen fick ordentlig skjuts mot den ena stolpen i Mariehemsmålet dit Brandén inte nådde och målet ett faktum!

Mariehems bästa målchans var på en frispark strax utanför straffområdet som slogs av spelskickliga Kaisa Ranki men där muren stod rätt placerad och avslutet hittade därmed aldrig fram till mål.

I den andra halvleken fortsatte Själevad inledningsvis att spela bra fotboll och kontrollerade tillställningen på ett bra sätt. Man vaskade fram en trio bra målchanser utan att få till det fullt ut i kombination med fortsatt bra målvaktsspel av Brandén. I och med att ytterligare hemmamål uteblev behöll matchen sin nerv och när Melina Lycksell i minut 80 kunde reducera i ett flygande anfall via pannan på ett inlägg mot främre ytan så blev det ganska nervösa sista tio minuter av matchen där hemmalaget bl a räddades av ribban på en fint slagen frispark av Andrea Collén i den 84:e. Själevads Hanna Strandberg var å andra sidan nära att målnicka ytterligare en gång minuten före slutsignalen och summa summarum var hemmavinsten helt rättvis.

I Själevad var samtliga utespelare till sin fördel i denna match och kollektivet kändes både trygga, välspelande med en såväl stabil defensiv som varierande och stark offensiv. Då spelade vi ändå med två normalt sett offensiva positionsspelare i backlinjen (Hanna Strandberg och Johanna Engwall) men båda dessa är så klockrena i sitt agerande, sin fotbollsklokhet och följsamhet att de fixar i princip att spela på vilken position som helst. Mittfältets Elin Sahlin och Anna Söderlund oerhört tongivande i matchen där framför allt Söderlund hela tiden var spelbar, bolltrygg och en bollvinnare av rang. Lundholms offensiva styrkor är nämnda och hon stod alltså återigen för ett mål. Anfallsduon Larsson/Engwall-Ward fick inte själva göra några mål idag men ligger bakom oerhört mycket via sin smartness och där Engwall-Wards kvalitéer vid fasta situationer ännu en gång gav resultat.

Ett smolk efter matchen var att målvakten Josefin Berglund råkade ut för en smäll i den andra halvleken men kunde fullfölja. Efteråt har det visat sig att smällen renderat i spricka/fraktur på två av revbenen och Berglund därmed troligen borta ett par veckor.

Nu väntar en träningsvecka innan vi på lördag ställs mot Krokom Dvärsätt IF på bortaplan. Det innebär premiär på naturgräs där vi får hoppas att underlaget inte ska innebära alltför stora problem då vi själva ännu inte kunnat gå på naturgräs.

Själevads IK - Mariehem SK 2 - 1 (2-0)
Målen: 1-0 (26) Hanna Strandberg (Josefine Engwall-Ward), 2-0 (43) Veronica Lundholm (u.a), 2-1 (80) Melina Lycksell

Avslut mot mål: 9-5 (6-1)
Avslut utanför: 7-0 (4-0)
Hörnor: 5-1 (2-1)