SJÄLEVADS IK KLARA FÖR ETTAN!
2015-08-29 16:02
Glada och lyckliga Själevadsspelare efter att man säkrat avancemanget tillbaka till division 1! Foto: Karl Sundström, Örnsköldsviks Allehanda
Själevad lyckades med nöd & näppe vinna i dagens möte mot Spölands Vännäs på hemmaplan med 4-3 (3-2) och är nu med all säkerhet klara för division 1 2016. Poängavståndet ner till just Spöland Vännäs på tredjeplatsen är nu ointagliga 15 poäng med nio poäng kvar att spela om.
- Det hade räckt med en poäng men vinst smakar såklart allra bäst. Vi vänder 0-2 till 3-2 i första och avgör med bara fem minuter kvar i andra. Det är starkt, konstaterar tränaren Tommie Andersson.

Han fick se sitt Själevad stå för en klart godkänd matchinledning men där sista skärpan i offensiven var lite si och så. När sedan gästerna var ofina nog att ta ledningen redan i den 9:e minuten blev det till synes lite stressat i hemmaleden. Ledningsmålet för gästerna föll efter att lagkaptenen Therese Arnqvist slog en frispark från 35-40 meter som målvakten i Själevad, Annelie Sjöroos, inte lyckades styra över det egna målet utan det blev en ribbretur där Maja Lindell var den enda som rusat mot mål enkelt kunde stöta in ribbreturen.

Nästa kalldusch för hemmalaget kom tio minuter därpå. En misslyckad inspark snappades upp av vindsnabba Moa Sjöström hos gästerna där den därpå följande närkampen i straffområdet renderade i en straff. Säker exekutor från 11 meter var Therese Arnqvist.

Uppförsbacken begränsades efter 28 spelade minuter där Josefine Ward slog en fin hörna som tajmades perfekt av Natalie Persson som nickade in reduceringen. Bara sex minuter därpå var det kvitterat på Själevads IP efter att Persson spelat upp på Josefin Larsson som i sin tur frispelade Josefine Ward. I närkampen med gästernas Linn Westbrandt kunde Ward komma runt densamma och lägga in bollen i öppet mål.

Själevad var inte nöjda med det utan hann med även ett ledningsmål innan pausvilan och målet var mkt vackert när Anna Söderlund kom rättvänd som bollförare på offensiv planhalva och sedan la en macka mot djupledslöpande Josefin Larsson som i likhet med Ward rundade målvakten och därefter inte gjorde något misstag i prickskyttet.

Hemmalaget hade bud på ytterligare mål innan vilan och främst via ständigt farliga hörnor men resultatet stod sig halvleken ut.

Efter paus fick vi se prov på Spöland Vännäs toppanfallare Moa Sjöströms tajming och snabbhet när Maja Lindells nickskarv togs med i farten av Sjöström och där hon sedan som bollförare rann ifrån hemmaförsvaret och sedan pricksköt kvitteringen ur halvdålig vinkel.

Resten av halvleken dominerade hemmalaget med eftertryck men man saknade den där riktigt heta skärpan vid avgörande pass eller avslut och brände det mesta. Inte förrän i den 87:e minuten kunde Emma Edmark äntligen sätta segermålet efter att hon tidigare träffat kryssribban och lagkamraten Elin Sahlin ribban samt att laget som helhet skapade en rad andra fina, men brända, målchanser. Segermålet uppstod efter att Josefin Larsson tråcklat i offensivt straffområde där bollen sedermera nådde Edmark som behärskat bredsidesplacerade i bortre burgavel. Förlösande!

En stark vinst på flera sätt sett. Man visste att det skulle räcka med en poäng och laget ville såklart gärna göra avancemanget klart på hemmaplan. Kanske blev viljan för stor och det låste sig periodvis under matchen. Utifrån det otroligt imponerande att man dels vände 0-2-läget i första men även forcerade för ett segermål efter den tidiga kvitteringen av gästerna i andra.
- Vi står för två väldigt starka vändningar men gör ingen kanonmatch som helhet. En avgörande styrka för vår del i år är dock att vi ändå har kvalitéer att avgöra även i den här typen av matcher, menar Tommie Andersson

Stort beröm till kollektivet en sådan här gång där lagmoralen var enorm. Individuellt avgörande insatser av Erika Strandberg i mittförsvaret, Elin Sahlin och Johanna Engwall på innermittfältet samt att ytterbacken Natalie Persson förmodligen gjorde en av sina bästa halvlekar som ytterback med det spel hon visade upp i framför allt andra halvlek. Kul också med fyra olika målskyttar i hemmalaget.

Nu väntar upplösningen av serien där det bara återstår tre omgångar. Redan nästa lördag en ren seriefinal på bortaplan mot Umeå IK FF 2 som alltså är på samma poäng som Själevad och nu dessutom med tre plusmål tillgodo på Själevad.

Själevads IK - Spöland Vännäs IF 4 - 3 (3-2)
Målen: 0-1 (9) Maja Lindell, 0-2 (20) Therese Arnqvist (straff), 1-2 (28) Natalie Persson (Josefine Ward), 2-2 (34) Josefine Ward (Josefin Larsson), 3-2 Josefin Larsson (Anna Söderlund), 3-3 (52) Moa Sjöström, 4-3 (87) Emma Edmark (Josefin Larsson)

Avslut mot mål: 10-5 (5-4)
Avslut utanför: 7-0 (5-0)
Hörnor: 8-1 (4-1)