Vinst och serieledning!
2015-06-27 18:53
Själevad kunde med möda vinna på bortaplan mot Gimonäs UIF och går upp i serietopp inför sommarvilan. Foto: Simon Öhman Jönsson, www.pixeleraproduktion.se

Det blev en tillknäppt och svårspelad match när Själevad med en stor dos tålamod ändå kunde besegra Gimonäs UIF på bortaplan med 1-2 (1-1). Laget därmed upp i serietopp när vi är halvvägs i seriespelet.

- Vi hade märkbart svårt idag att få igång något flyt i det egna spelet och mot den taktik motståndet spelade mycket väl efter. Seger och tre poäng det viktiga, kommenterade SIK-tränaren Tommie Andersson.

Laget fick förvisso en smakstart när Gabrielle Wågström inkastade fram Anna Söderlund till ledningsmålet redan efter 40 sekunders spel men därefter ett mycket svårforcerat hemmaförsvar och ett lite för bekvämt Själevad.

Gimonäs kunde kvittera efter dryga halvtimmen när Agnes Holmgren tryckte in bollen i andravåg efter en högerhörna. För övrigt lagets enda avslut mot mål under den första halvleken.

Dessförinnan fick man en fin målchans till skänks efter en indianare i höjd med mittlinjen men där SIK-försvaret agerade uppoffrande och fredade det egna målet den gången.

Själevad försökte och försökte men hade dels inte rätta flytet på sista offensiva tredjedel, dels blev för stillastående samt att GUIF spelade lågt och disciplinerat. Själevad kom visserligen fram i många nästan-lägen men det sista avgörande passet eller avslutet höll inte den klass laget så många gånger skämt bort oss med denna säsong.

Ett andra mål gjordes emellertid precis innan pausvilan men underkändes efter att den ena assisterande domaren upptäckt någon förseelse mot målvakten som dock aldrig nådde bollen efter nickskarven från Josefine Engwall som gick direkt i mål men i landningen var en Själevadsspelare i närheten och där hittade man tydligen något. Märkligt.

I andra halvlek skapade Själevad fler öppna målchanser men man fortsatte att blanda och ge vad gäller kvalitén på dessa. Visst oråd började anas men laget visade upp en beundransvärt tålamod. Klockan hade nått 80 minuter innan det förlösande segermålet satt och lagets skyttedrottning Josefin Larsson blev matchvinnare. En utsökt djupledsboll från Erika Strandberg nådde Veronica Lundholm som fick bra träff på inlägget som Larsson nickplacerade i mål.
- Jag var stel i nacken inför matchen och stod över att nicka under uppvärmningen. Magda (Magdalena Åstrand, ass-tränare) frågade hur jag skulle agera under matchen om målchans på nick uppstod. "Då nickar jag!" sa jag och den här gången gick det vägen, säger en lycklig matchvinnare i Josefin Larsson.

- Målet idag var att ta tre poäng oavsett hur matchbilden skulle se ut och det lyckas vi med. Vi vinner rättvist men detta är ingen match vi rent spelmässigt kan vara nöjda med. Samtidigt visste vi att denna bortamatch är bland de svårare och GUIF fick oss länge dit de ville, betonade SIK-tränaren Tommie Andersson.

Coachningen mot slutet av matchen kan ha varit avgörande. Natalie Persson kom in med uppgiften att lägga många längre, diagonala bollar och Emma Edmark kom in i anfallet med uppdraget att löpa, löpa, löpa. Just Edmark serverade bl a Josefin Larsson ett halvt friläge efter nickskarv som dock missades (detta efter att segermålet föll) och stod i övrigt för rejäla och fartfyllda aktioner.

Sett över 90 minuter ingen speciell spelare som stack ut. Man var inte dåliga men heller inte på topp. Defensiven fungerande alltjämt på ett stabilt sätt med plus för hela backlinjen (Östberg, Wågström, Strandberg och Abrahamsson) medan offensiven aldrig kom igång som sig bör.

Nu tar laget ett uppehåll från gemensamma träningar/matcher och återsamlas torsdag 16 juli. Därefter väntar DM-final på hemmaplan vs Hägglunds IoFK, torsdagen den 23 juli innan serien drar igång igen lördag 1 augusti - även då mot HIoFK. Att ha serieledningen inför vändningen av serien är givetvis mumma och nu gäller det att ladda batterier för en minst sagt spännande och inspirerande höst! Trevlig sommar!

Gimonäs UIF - Själevads IK 1-2 (1-1)
Målen: 0-1 (1) Anna Söderlund (Gabrielle Wågström), 1-1 (31) Agnes Holmgren, 1-2 (80) Josefin Larsson (Veronica Lundholm)

Avslut mot mål: 2-6 (1-4)
Avslut utanför: 0-7 (0-3)
Hörnor: 3-8 (2-3)
Varning: Johanna Engwall, Själevad (65)