Klasskillnad i mötet mot tabelltvåorna Team TG FF!
2016-09-19 11:16
Själevad hade inget att sätta emot när tabelltvåorna Team TG FF tog emot igår uppe i Umeå. Matchen gick på Umeå Energi Arena och på det underlaget, med den spelyta som arenan innebär och nuvarande styrkeförhållanden i trupperna blev skillnaden mellan lagen stor. Team TG malde på från första minut och målen föll i en jämn ström. Slutresultatet 5-0 (3-0) inget att säga något om och är heller inget att skämmas över. Skillnaden just nu är helt enkelt så stor mellan de lag som ställs på benen.

Vi visste inför matchen att det skulle krävas one of those days när allt stämmer, alla tar klockrena beslut i 90 minuter och där även Fru Fortuna är med oss för att kunna ta poäng eller vinna. Team TG spelade i och för sig inte längre för någon serieseger då Assi IF i lördags säkrade densamma men laget valde uppenbarligen istället att spela ut, nyttja såväl sin bredd som spets och ha rejält roligt där ute på banan. Själevad spelade ett lågt försvarsspel och rent kollektivt stod man för en godkänd insats vad gäller defensiven. I det egna spelet med boll och i den egna offensiven var dock laget alltför blekt idag och avsaknaden av bolltrygga individer var märkbar. Det vore även naivt att ställa krav på nulägets startelva att spela en briljant offensiv fotboll utifrån hur många spelare och vilken rutin och kaliber som saknas för tillfället. Jämfört med i våras då laget plockade 18 av hittills inspelade 25 poäng är det faktiskt halva startelvan som ersatts och enorma mängder rutin saknas i nuläget.

I Team TG finns mängder av såväl rutin och kaliber där de flesta, för att inte säga alla, besitter erfarenhet från spel i antingen Damallsvenskan eller Elitettan/flertalet år på näst högsta svenska serienivå och det vore märkligt om inte sådana faktorer gjorde väldigt stor skillnad.

Team TG tog ledningen i matchminut 15 och hade dessförinnan haft två jättelägen som missats. Därför beklagligt att det mål som görs tillkom efter en för lös tillbakapassning och efterföljande strul som gav Linnéa Tiensuu chansen att lyfta in bollen i ett öppet mål.

Bara fem minuter senare kom 2-0 efter en utsökt djupledsboll signerad Sanna Kullberg där markeringen tappades helt på Wilma Öhman som kom fri från vänsterkanten och snyggt satte bollen i mål. Därefter ytterligare två jättelägen för hemmalaget men där SIK-målvakten Annelie Sjöroos svarade för ett par vassa parader varav den ena, reflexräddningen till hörna, höll högsta klass. Mindre vasst agerat av Sjöroos & c/o dock när det tredje målet kom, efter en hörna i 34:e minuten som slogs mot bakre yta och därifrån nickades in centralt där nämnda Tiensuu var märkligt ensam nära mål och ogärna kunde missa.

Själevad skapade en god målchans i den första halvleken och det tillhör ovanligheterna att vara så uddlösa framåt. Chansen tillkom på en fint slagen frispark från 14-åriga Tilde Andrén där målvakten i Team TG, Hanna Kohl, missbedömde bollbanan och tappade den bakom sig där Hanna Strandberg dök upp och fick öppet mål. En uppoffrande försvarsspelare fick dock en tå på bollen i grevens tid och chansen försvann. Reducering där hade givit laget ny energi och nödvändigt hopp.

Vi försökte emellertid, i likhet med förra omgången mot Notviken, att bara tänka positivt och sikta på att göra en andra halvlek där såväl defensiv som offensiv rimmade bättre med vad vi vet att vi kan. Halvlekens första halva blev också mer jämn även om det fortsatte med ett tydligt initiativ och bollinnehav för hemmalaget som bl a prickade ribban på ett distansskott efter bara sex minuter.

Det fjärde målet föll i minut 70 och nesligt nog på nytt efter en hörna där Sjöroos var högst på bollen men vidarefösningen fick inte tillräcklig skjuts och landade på tacksamma Emma Kullbergs fötter och målet ett faktum.

Matchresultatet fastställdes några minuter före slutsignal efter en snabb omställning från hemmalaget där Själevads försvar var oorganiserat och där inbytta Frida Strandberg kom i ett en-mot-en-läge i straffområdet, trollade sig fri samt satte behärskat sitt första och lagets femte mål.

Som sagt inget resultat att skämmas för och statistiken från matchen talar sitt tydliga språk. Team TG förtjänade vinsten flera gånger om och säkrade därmed sin andraplats i årets serie. Jämfört med senast mot Notviken så var vårt försvarsspel bättre mot TG och en starkt bidragande orsak till det var tillkomsten av Johanna Engwall som besitter unik känsla för defensivt balansspel från sin mittfältsposition. Försvarslinjen också överlag mer följsam i såväl överflyttningar som understödspositioner. Moral och jobb klart godkänt än om det slarvades vid några avgörande målsituationer och dessa lär vi oss av. Gabrielle Wågström rejäl i mittförsvaret och piggt inhopp av Felicia Eriksson Selin i matchen var individuella insatser som höjde sig något över mängden.

Nu återstår ynka två seriematcher innan tävlingssäsongen 2016 kan summeras. Kontraktet fixat sedan tidigare men självklart vill vi avsluta med poänggivande insatser mot Storfors nästa söndag på hemmaplan samt i epilogen mot Åkullsjön på bortaplan söndagen därpå. På avdelningen återkommande spelare är Josefine Engwall Ward närmast men där hon avstod från spel mot TG efter sin ihållande förkylning. Natalie Perssons knäskada magnetröntgas denna vecka och där är spel i höst endast en bonus och inget vi räknar med. Denna vecka kommer spelarna Sanna Furskog och Tilde Tarberg från Utvecklingslaget att lyftas upp i träning och kommer säkerligen bidra till att nödvändig "hunger" på träningarna finns på plats!

Team TG FF - Själevads IK 5 - 0 (3-0)
Målen: 1-0 (15) Linnéa Tiensuu, 2-0 (20) Wilma Öhman, 3-0 (35) Tiensuu, 4-0 (70) Emma Kullberg, 5-0 (86) Frida Strandberg

Avslut mot mål: 19-2 (11-0)
Avslut utanför: 7-2 (4-1)
Hörnor: 6-1 (5-0)