Delad poäng i nykomlingsmötet
2016-06-20 10:18
Josefin Larsson (15) tvåmålsskytt i det oavgjorda mötet på bortaplan vs Storfors AIK. Foto: Jonathan Mäki (Piteåtidningen).
Det blev som förväntat en helt jämn tillställning när Själevad ställdes mot Storfors AIK på bortaplan i ett rent nykomlingsmöte. Slutresultatet skrevs till 2 - 2 (0-0) i en match där samtliga fyra mål tillkom under matchens sista 20 minuter. Matchen som sådan inte välspelad på ett konstgräsunderlag som lämnade mycket i övrigt att önska.

Den första halvleken bestod i mångt och mycket av korta anfall från båda lag med mängder av bollbyten, förlupna bollar till inspark eller inkast och där inget av lagen såg ut att kunna bemästra bollbehandlingen som krävdes på det studsiga underlaget. Antalet målchanser var få med bara varsin riktigt bra målchans. För Själevads del var det i mitten av halvleken när först pigga Ida Sjöström kom loss i straffområdet och från vänstervinkel avslutade men där målvakten Tea Lundmark räddade med en fotparad. I situationen direkt därpå räddades Josefin Larssons klackförsök av en försvarare på mållinjen där bollen aldrig fick någon bra skjuts i klackläget.

I andra halvan inledde Storfors piggast och skapade ett par chanser utan utdelning. Själevads första målchans signerades Josefin Larsson vars skott räddades till hörna av nämnda Lundmark. Därefter var det Larssons anfallskollega Josefine Engwall Ward som helt sonika snodde bollen av sista försvarare och kom ren men avslutet rakt på Lundmark.

Första målet gjordes istället av hemmalaget av, enligt oss, oerhört tydlig offsidestående Linn Viklund som på en 8-metersstickare var 2-3 meter nedanför backlinjen vid bollmottagning och ogärna kunde missa helt ren i slottet. Detta i minut 68. Bara sju minuter därpå kunde ställningen varit 2-0 efter ännu ett friläge men då svarade SIK-målvakten Annelie Sjöroos för en vass fotparad och bollen till en av många hemmahörnor i matchen.

Två minuter senare var istället ställningen 1-1 efter att starka Johanna Engwall slagit djupledslyftningen och Josefin Larsson tekniskt skickligt både tagit emot och vinkellyft in kvitteringen. Samma Larsson kombinerade därefter fint med Engwall Ward där Larsson sånär lyckades med samma typ av bedrift, en lyftning, men avslutet i burgaveln. Larsson skulle dock stå för ännu ett mål, när hon i 85:e minuten löpte igenom på en långboll från inhoppande Angelika Östberg och placerade in ledningsbollen.

Stark och snabb vändning på steken således men efter en ödesdiger frispark dryga minuten efter ledningsmålet var det återigen utjämnat på måltavlan. Frisparken lyftes från kant och målvakten Annelie Sjöroos såg ut att komma ut bra och rätt men tacklades i greppögonblicket och lyckades inte hålla bollen. Efter lite flipper låg bollen sedan i målet, återigen via Linn Viklund.

Innan slutsignalen tilldömdes Själevad en frispark i fint läge när Ida Sjöström fällts alldeles utanför straffområdet. Frisparken tyvärr resultatlös.

Resultatet får sägas vara rättvist sett över 90 minuter men självklart tungt att tappa vinsten när så få minuter återstod efter att vi själva lyckats vända ett underläge. Delad poäng ändå värdefullt istället för noll sådana i en så viktig match. Att Storfors till slut skulle lyckas vid en fast situation såsom vid kvitteringstillfället hängde liksom i luften då vi bjöd på alldeles för många defensiva sådana i denna match där det osade hett vid åtminstone ett par ytterligare av dem.

Beröm till samtliga för inställning, kamp- och lagmoral. Spelmässigt var det få som kunde briljera men vi följde den matchplan som var tänkt på ett bra sätt. Individuellt extraberöm till mittbacken Erika Strandberg, mittfältets Johanna Engwall och Ida Sjöström samt anfallsduon Josefin Larsson och Josefine Engwall Ward.

Hos motståndarna var Linn Viklund både kapten och tongivande som spelare, gjorde alltså båda målen men var även rörlig över stora ytor och låg bakom det mesta i offensiv riktning. Toppforwarden Ida Sundkvist också ett starkt hot med sin löp- och fysiska styrka.

Nu återstår en ynka vecka innan sommaruppehåll och serien vänder. På söndag tar vi emot IFK Åkullsjön hemma på Själevads IP och siktet är glasklart - en seger - som skulle ge en summering av vårsäsongens poängskörd med betyget MVG. Åkullsjön kommer dock garanterat ordentligt revanschsugna efter att ha krossats i lördags av Notviken med hela 0-8 och Åkullsjön är i stort poängbehov.

På skade- och sjukdomsfronten är det osett hur många spelare som hinner komma tillbaka under veckan. Besked på Anna Söderlunds magnetröntgen av knät väntas idag, måndag, Gabrielle Wågström tränar allt mer men är ännu inte i matchslag. Felicia Eriksson Selins knäproblem är under behandling men där är match under veckan inte heller aktuellt. Josefin Berglunds revbensfraktur är nu en månad gammal och borde vara läkt men hon har fortfarande så pass ont att normal träning inte är genomförbart ännu. Sjuka duon Beatrice Lopez och Alma Gustavsson bör dock rimligtvis kunna återvända till träning.

Storfors AIK - Själevads IK 2 - 2 (0-0)
Målen: 1-0 (68) Linn Viklund, 1-1 (77) Josefin Larsson (Johanna Engwall), 1-2 (85) Josefin Larsson (Angelika Östberg), 2-2 (86) Linn Viklund

Avslut på mål: 6-7 (1-2)
Avslut utanför: 3-5 (2-0)
Hörnor: 10-4 (3-1)