Tung förlust i seriefinalen
2015-06-04 21:03
Målvakten Annelie Sjöroos en av lagets toppar i den tunga förlusten. Foto: Simon Öhman Jönsson (www.pixeleraproduktion.se)

Umeå IKs andralag blev första lag att betvinga Själevad i årets seriespel. I en jämn och chansmässigt öppen, böljande match som kunde ha slutat hur som helst drog gästerna helt enkelt längsta strået. Matchen slutar 1 - 2 (1-1).

- Mycket "Hawaii" i denna match där båda lagen kunde ha gjort 4-5 mål vardera utan att överdriva. Vi spelar helt jämnt eller t.om tongivande ute på banan men har idag problem i sista offensiva tredjedel. Det var den största skillnaden mellan lagen, menar SIK-tränaren Tommie Andersson.

Själevad inledde starkt och kunde (läs: borde) ha haft ledningen med ett par mål sett till de chanser man skapade och brände under matchens första 25 minuter. Först nickade Beatrice Lopez en fint slagen hörna från Natalie Persson över ribban och därefter ny miss efter att Veronica Lundholm petat bollen förbi utrusande målvakt till Lopez men avslutet för löst och en UIK-försvarare kunde rädda på mållinjen.

Lundholm direktsköt sedan över ribban efter kvarten spelad på fint inlägg från Emma Edmark. Nästa inlägg stod Lundholm för själv där Anna Söderlund föste/bröstade bollen mot mål men utan kraft och en lätt match för UIK-målvakten.

Gästernas första målchans kom strax därefter på snabb omställning men där målvakten i Själevad, Annelie Sjöroos, visade härlig tajming och blockerade avslutet långt ut i eget straffområde.

Minuten därpå spelade Anna Söderlund fram Lopez mitt i slottet där Lopez försökte placera men istället för innanför stolpen och givet mål gick avslutet precis utanför densamma.

Umeå skapade därefter en andra het målchans efter en fin djupledsboll men i likhet med den första drog Sjöroos i målet det längsta strået och nöp bollen långt ute i straffområdet.

Det blev ändå gästerna som kunde ta ledningen, vilket i dåläget kändes otroligt orättvist. Ett inlägg från högerkanten såg ut att kunna rensas på ett tillslag av kaptenen Gabrielle Wågström men vips hade den notoriska målskytten i Umeå, Jessica Alm, fått med sig bollen in i straffområdet och gjorde inget misstag. Minut 28.

Hemmalaget fortsatte att bränna fina målchanser men precis innan paus kunde man äntligen sätta en boll efter en individuell prestation av Veronica Lundholm som först tog sig runt längs högerkanten och slog in bollen som rensades men där Lundholm kunde snappa upp den på nytt och avsluta med vänsterfoten snyggt mot bortre krysset.

I den andra halvleken blev det mer och mer tydligt att en stor skillnad denna gång var respektive lags djupledsspel och spetsegenskaper i sista offensiv tredjedel. Själevad stod för många avslut även i den andra havleken men inget med pricken över i:et. Man förde spelet men kändes samtidigt sårbara när Umeå ställde om med just ett bra tajmat djupledsspel där dock hemmaförsvaret imponerade i positioner och följsamhet långt in i halvleken. Huruvida det var en väl tajmad djupledslöpning när gästerna kunde ta ledningen råder det ett stort frågetecken för då offsidemisstanken var hög. Målet i sekvensen efter godkändes emellertid och detta med endast fem minuter kvar på matchuret. Målskytt inhopparen Tilde Westman.

Tungt, tungt mål att släppa in då Umeå faktiskt bara hade en enda målchans dessförinnan i andra halvlek men som en typisk energikick av målet hade man kunnat utöka både en och två gånger tätt därefter men Sjöroos och försvaret stod emot.

På stopptid kom Själevads stora chans till kvittering när kapten Wågström kastade långt inkast där Elin Sahlin nickskarvade och där kvällens otursfågel Beatrice Lopez kom perfekt in i ytan mellan försvar och målvakt men missade bollen helt och fick se den passera utanför stolpen ännu en gång.
- Jag kan inte klaga på lagets inställning och vi krigade föredömligt matchen igenom. Nackdelen i denna match är att vi inte får till samma flyt i det kollektiva anfallsspelet som tidigare och är ju helt enkelt för ineffektiva. En "rätt dag" hade vi avgjort denna tillställning under första halvan av första halvlek, konstaterar Andersson som lider med laget.

Det kollektiva slitet och inställningen tarvar alltså beröm i denna match där individuella toppar fanns i innermittfältets Elin Sahlin och Johanna Engwall tillsammans med Sjöroos målvaktsspel och det kollektiva försvarsspelet i den andra halvleken. Ytterbacken Johanna Abrahamsson otroligt stark i man-man-spelet men tvingades utgå med smärtor när tjugo minuter återstod. Yttermittfältaren Veronica Lundholm också framträdande, framför allt i den andra halvleken.

Umeå som lag betraktat ett välspelande och löpvilligt lag med individuellt starka offensiva pjäser. Med tanke på lagets låga medelålder imponerar man även i det fysiska spelet och viker aldrig ner sig.

Nu väntar ett längre matchuppehåll för laget och nästa seriematch är inte förrän i derbyt vs MoDo FF tisdag 23 juni, också det på hemmaplan. Träning och matchning i andralaget blir det fotbollsmässiga innehållet fram till dess.

Själevads IK - Umeå IK FF 1 - 2 (1-1)
Målen: 0-1 (28) Jessica Alm, 1-1 (44) Veronica Lundholm (u.a), 1-2 (85) Tilde Westman

Avslut mot mål: 12 - 6 (7-3)
Avslut utanför: 8 - 3 (3-3)
Hörnor: 3 - 2 (1-2)