Äntligen utdelning och vinst för Själevad!
2016-05-09 09:17
Alma Gustavsson tvåmålsskytt och ett ständigt orosmoment för motståndarförsvaret i vinsten mot Morön BK. Foto: Per Ågren, MediaBild
Själevad har haft en mer än motig inledning av sin comebacksäsong i damernas division 1 Norrland. Tre raka förluster, troll i boll vad gäller gjorda mål, flertalet individuella misstag som givit mål i baken samt i ärlighetens namn en hel del oflyt både med oförutsedda händelser ute på planen samt vad gäller skador och bortfall. Igår kunde man ändå knyta näven, visa en fantastisk moral samt hade äntligen det rätta flytet och kunde därför vinna i hemmamatchen mot Morön på söndagen med 4-2 (2-1).

Man gjorde detta med en skraltig trupp där både Veronica Lundholm och Emma Edmark kallades in, ställde upp och bidrog stort till segern. Både Lundholm och Edmark har ju egentligen lämnat laget men där Vera regelbundet tränar och är beredd att bidra när det blir så kallad "kris" i spelarantalet/positioner. Edmark pluggar på hög nivå till läkare i Umeå och har därför tagit en timeout från full satsning. Vidare togs unga Tilde Andrén (född -02) med i matchtruppen för säkerhets skull.

Johanna Engwall fick i denna match kliva ner som ytterback pga skador på såväl Natalie Persson och Angelika Östberg. Engwall själv fick en rejäl smäll mot ena knät senast mot Alvik och hon spelade ändå 90 minuter vs Morön och visade enormt laghjärta och stod för en, som vanligt, stabil insats oavsett ovan position.

För första gången i seriespelet hittills kunde Själevad ta ledningen. Löpvilliga och kvicka Alma Gustavsson snodde helt sonika bollen av en Morönback och satte det friläge som uppstod i den 12:e minuten. Dessförinnan hade Josefin Larsson i Själevad samt en Morönspelare stått för varsitt ribbskott.

Spelet ute på banan höll emellanåt hög nivå för att lika snabbt sjunka till riktigt låg nivå. Båda lagen bjöd på slarv och hafsigt spel i uppspelsfas men kändes giftiga på offensiv planhalva. Ett öppet spel var känslan långa stunder.

Morön kunde kvittera i den 23:e minuten när Julia Skoglund löpte in på ytan bakom ytterback och i det halva friläget satte hon först avslutet i stolpen för att sedan kunna rulla in returen.

Själevad kunde ha replikerat snabbt när Alma Gustavsson löpte sig fri men stod den gången för ett blekt avslut. Istället blev det en återtagen hemmaledning när Josefin Larsson påpassligt nickade in en målvaktsretur efter fint inspel från Elin Sahlin i matchminut 32.

Moröns speciella målskytt, Åsa Karlsson, var därefter nära att kvittera i den 39:e minuten men lade avslutet precis utanför i friläget hon skapat.

I den andra halvleken behövde Morön jaga en kvittering och vi visste att vi skulle kunna utnyttja de ytor som därmed skulle uppstå. Mycket riktigt började Morön starkt och hade det inte varit för ett utmärkt målvaktsspel av Josefin Berglund i hemmamålet den första kvarten så hade man säkerligen nått kvittering. Själevad red ut den inledande stormen och skapade även själva ytterligare målchanser. Förlösande mål kom till slut i den 75:e minuten när nämnda Veronica Lundholm satte sitt friläge framspelad av Josefin Larsson. Bara minuten därpå avgjordes matchen när Alma Gustavsson gjorde sitt andra och lagets fjärde mål på en genomlöpning. Morön snyggade till siffrorna ett par minuter från slutsignalen när Åsa Karlsson rundade Berglund i målet och enkelt satte reduceringen.

En förlösande seger i ett på förhand mycket tufft läge för Själevad. Hatten av för lagmoral, att tidigare spelare ställde upp och att gruppen klarade av att ladda om batterierna efter den enormt motiga förlusten i torsdags mot Alvik. Nu får laget lite andrum, en normal träningsvecka där förhoppningsvis skadade och sjuka spelare kan återkomma inför nästa helgs Ångermanlandsderby mot BiK SK på bortaplan. I matchen mot Morön hade vi helt avgörande insatser av målvakten Josefin Berglund, mittbacken Erika Strandberg, innermittfältets Anna Söderlund (gigantiskt bra i ffa andra halvlek) samt anfallaren Alma Gustavsson. Att vi hade rutinerade spelare som Johanna Engwall, Josefin Larsson och Veronica Lundholm på banan gör stor skillnad i matcher som står och väger. På näthinnan finns Larssons show i slutminuten när hon själv höll bollen i uppemot en minut mot dubbla Morönspelare. Fint inhopp även av Emma Edmark som ytterback och Josefine Engwall Ward i anfallet.

Själevads IK - Morön BK 4-2 (2-1)
Målen: 1-0 (12) Alma Gustavsson (u.a), 1-1 (23) Julia Skoglund, 2-1 (32) Josefin Larsson (u.a), 3-1 (75) Veronica Lundholm (Josefin Larsson), 4-1 (76) Alma Gustavsson (Anna Söderlund?), 4-2 (88) Åsa Karlsson

Gult kort: Mirjam Lindgren (MBK)

Avslut mot mål: 11-11 (3-3)
Avslut utanför: 9-6 (6-2)
Hörnor: 4-4 (3-0)