Varsin halvlek gav oavgjort i toppmötet!
2015-09-05 14:27
Josefine Ward blev poängräddare i kryssmatchen på bortaplan mot Umeå IK FF 2. Foto: Per Ågren
Seriefinalen mellan Umeå IK FF 2 och Själevads IK slutade oavgjort 2 - 2 (2-0) efter att lagen dominerat varsin halvlek. Själevad hämtade för andra matchen i rad upp ett tvåmålsunderläge och var i den andra halvleken närmast en seger.
-Det här är en bra match mellan seriens två klart bästa lag. Surt med hur vi inleder men i andra halvlek är vi otroligt starka och är närmare vinst, säger SIK-tränaren Tommie Andersson.

Själevad skapade emellertid den första målchansen i matchen när Anna Söderlunds crossboll nådde Veronica Lundholm på språng i djupet. Lundholms inspels-/avslutsförsök smet dock utanför den bortre stolpen men hade bra tryck.

Därefter, i den 7:e minuten, en olycklig situation i eget straffområde när Umeå kommit fram fint längs vänsterkanten och där en Själevadsförsvarare kom lite sent in i en närkamp där Umeåspelaren föll och straff utdömdes. På denna tog hemmalaget ledningen genom Clara Forsman. Bara fem minuter därpå utökade man efter att Själevad spelat fast sig i och kring eget straffområde och till slut tappade boll som gick i gapet på Wilma Carlsson som pricksköt från strafflinjen. Framför allt det andra målet kändes helt onödigt.

Resten av halvleken är det Umeå som har initiativet men utan att för den skull skapa så många klara målchanser. Ett avslut på överkanten av ribban det hetaste. Samtidigt spelade Själevad bra defensivt frånsett den inledande kvarten. Offensivt alltför korta anfall med för låg kvalité i avgörande pass/beslut och de enda avslut mot mål man åstadkom var i form av distansskott som blev enkla matcher för Umeåmålvakten.
- Vi hade innan matchen pratat om att ligga något lägre i våra utgångspositioner men spelarna kände själva efterhand att det idag var bättre att ligga högre och andra halvan av första har vi jämnat ut det spelmässiga men skapar inget väsentligt, säger Andersson.

I andra startade Själevad otroligt piggt och tryckte tillbaka Umeå. Man kom i anfallsvåg gång på gång och erövrade boll tidigt vid Umeås uppspelsförsök. Reduceringen kom redan efter fem minuter när Veronica Lundholm trollade bort sin ytterback och slog en djupledslyftning som Josefin Larsson nickskarvade i mål.

Larsson fick därefter ett jätteläge när Själevad på nytt rullat bort Umeåförsvaret men Larssons öppna avslutsläge "i slottet" efter fin framspelning från Josefine Ward räddades vackert av Umeåmålvakten.

Själevad fortsatte sin dominans och kvitteringen kom i den 66:e minuten när Josefine Ward kämpade in bollen efter en ribbretur. Därefter skapade man ytterligare fina målchanser utan att få till det samtidigt som Umeås målvakt stod för ett par fina parader.

Först under de sista tio minuterna kom Umeå in i matchen igen men fick inte heller de någon ytterligare fullträff.
- Vi tar några dåliga beslut mot slutet av matchen där vi egentligen bjuder in Umeå att kliva upp i banan när vi spelar mkt kort på egen planhalva och det tar för lång tid i våra uppspel. Hade önskat att vi kunnat fortsätta forcera då vi var så pass nära ett segermål men som helhet är det väl ändå rättvist med delad pott i en sån här match, avslutar Andersson.

Mycket stark laginsats sett över 90 minuter och ännu en gång en hög moral som gör att man reser sig, spelar upp sig och räddar poäng i något som såg så mörkt ut i inledningen. Avgörande spel i matchen av innermittfältets Johanna Engwall och Elin Sahlin samt försvarslinjens Erika Strandberg och Johanna Abrahamsson som med sin respektive snabbhet kunde avvärja det mesta från Umeås annars framgångsrika djupledsspel. Veronica Lundholms andra halvlek tongivande samt såklart viktigt med anfallare (Ward, Larsson) som levererar mål. Laget gjorde två byten i matchen där Emma Edmark kom in som vänsteryttermittfältare och var nära att bli assisthjältinna när ett av hennes inspel sånär nåddes av anstormande Josefine Ward som i det läget hade haft öppet mål och i så fall gett laget ledningen. Beatrice Lopez ersatte just Ward med tio minuter kvar och hann även hon oroa Umeåförsvaret med sitt rejäla agerande.

Nu vilar Själevad från spel i nästa omgång (då man skulle ha mött Umeå Södra FF 2 men som drog sig ur denna serie) och sedan återstår det två matcher. Lördag 19 september spelar man på bortaplan mot pressade MoDo FF som slåss för sin överlevnad samt i serieavslutningen på hemmaplan mot Gimonäs UIF (26/9) som inte heller de i dagsläget kan vara helt säkra på förnyat kontrakt. Själevads huvudmål är redan uppnått (avancemang) men man vill såklart gärna stå överst i tabellen när den summeras. Fortsatt på samma poäng som Umeå inför avslutningsomgångarna men med tre mål mindre i målskillnad. Det blir alltså förutom en jakt på segrar även en jakt på många mål som gäller!

Umeå IK FF 2 -Själevads IK 2 - 2 (2-0)
Målen: 1-0 (7) Clara Forsman (straff), 2-0 (13) Wilma Carlsson, 2-1 (50) Josefin Larsson (Veronica Lundholm), 2-2 (66) Josefine Ward (u.a)

Varningar: Gabrielle Wågström (SIK), Clara Forsman (UIK)

Avslut på mål: 6-10 (4-4)
Avslut utanför: 2-8 (2-5)
Hörnor: 3-3 (2-2)