Timrå effektivast i länsderbyt
2016-05-02 08:12
Erika Strandberg var bästa Själevadsspelare i matchen mot IFK Timrå. Foto: Per Ågren, MediaBild
Den på förhand ovissa och öppna matchen mellan Själevad och Timrå visade sig bli lika öppen och oviss som vi haft föraningar om. Problemet var bara att det gick troll i målskyttet för Själevad medan Timrås importer från USA levererade och såväl förhindrade mål bakåt som producerade framåt. Slutresultatet skrevs till 0-3 (0-1) men hade kunnat sluta helt annorlunda där "bäst när det gäller" stämde mer in på gästerna än på hemmalaget denna gång.

Detta är två jämna lag och matchinledningen och egentligen hela den första halvleken bestod av ständigt omställningsspel från båda lag med extremt korta anfall och där bolltappen på mittplanen var frapperande många. Inget lag ägde bollen några längre stunder och matchbilden var att likna med "Hawaii". Båda lag skapade en duo fina målchanser utan utdelning och när Själevads Gabrielle Wågström blev nedtryckt efter Själevads dittills andra hörna i den 21:a minuten tilldömdes Själevad en straff. Detta i likhet med när lagen träningsmatchade nere i Timrå. Den gången satt straffen säkert via Josefine Engwall Ward i Själevad men idag var det Timrås amerikanska målvakt, Hannah Clark, som läste straffen tidigt, gick åt rätt håll och kunde tippa undan Wards goda försök.

Istället blev det gästerna som kunde ta ledningen i den 28:e minuten och detta givetvis på en omställning. En av planens absoluta giganter, Erika Strandberg, löste den första löpduellen men när bollen gick hemåt i banan mot Anna Evans och hon ryckte i mottagningen ner djupt i Själevads straffområde tappades markeringen på Bupe Okeowo där Evans snett-inåt-bakåt-passning gav Bupe öppet mål. Snyggt mål och på något sätt symtomatiskt för den stora skillnaden mellan lagen idag.

Några minuter därpå sköt Anna Evans en stenhård frispark i ribban från ca 20 meter och Själevads hetaste målchans innan paus kom på ännu en hörna (Själevad hade fem hörnor i första halvlek!) där Josefin Larsson nickträffade bra och returen nära att slås in av Beatrice Lopez där dock Timrå kunde rädda på mållinjen.

I andra halvlek fortsatte chanserna att avlösa varandra åt båda håll men tendensen var att Själevad fick bättre ordning på sitt passningsspel och ägde bollen under längre perioder utan att för den sakens skull åstadkomma de riktigt öppna målchanserna. Inte ett enda rent avslut mot mål noterades från hemmalaget i den andra halvleken (!). Antalet hörnor nästan fördubblades och även om de alltjämt slogs på ett planerat sätt så hade inte Själevadsspelarna i fokus den rätta tajmingen eller kylan när lägena kom. Det hade istället Timrås Bupe Okeowo som satte ytterligare två bollar i den andra halvleken. Hennes mål i den 72:a respektive 76:e minuten fastställde slutresultatet i en match som inte kändes som en 0-3-tillställning men likväl slutade så.

Själevads inställning och attityd går inte att klaga på men däremot det faktum att så många spelare underpresterar vad gäller passningskvalitét och situationskyla. Lagets klart bästa spelare för dagen, Erika Strandberg, förtjänar högsta betyg. Målvakten Josefin Berglund som debuterade i division 1-spelet spelade defensivt bra och hade inte mycket att göra åt målen. Ytterbacken Angelika Östberg också till sin fördel. På mitten slet Elin Sahlin och Johanna Engwall föredömligt i defensiven men kom istället inte med på bästa sätt i offensiven. När Själevad blir nollade i målväg kan offensiven som helhet inte få något godkänt betyg. Nio hörnor (!) hade laget och här krävs givetvis en utdelning framöver sett till hur bra hörnorna slås.

Nu är laget inne i Division 1 och än om poängen uteblivit i dessa två första matcher så syns det att anpassningen pågår för fullt och det är bara att behålla tålamod och att hålla sig till den plan som gäller. Då kommer det att lossna. Idag var det Timrås dag, samma Timrå som vi slog för tre veckor sedan. Mentalt påfrestande givetvis men samtidigt en stor del av sporten och bara att tugga i sig och gå stärkta ur. I veckan väntar två nya chanser när Alvik tar emot uppe i Luleå på torsdag samt att vi hemmaspelar mot Morön på söndag.

Själevads IK - IFK Timrå 0 - 3 (0-1)
Målen: 0-1 (28) Bupe Okeowo, 0-2 (72) Okeowo, 0-3 (76) Okeowo

Varningar: Malin Persson (Timrå), Johanna Engwall (SIK)

Avslut mot mål: 3-7 (3-3)
Avslut utanför: 7-7 (3-3)
Hörnor: 9-3 (5-0)